EPC Gemeenschappelijke Delen

Vanaf 2022 moet elk appartementsgebouw in Vlaanderen dat minimaal 2 gebouweenheden heeft, beschikken over een EPC GD. Dit is bovenop het EPC voor de appartementen, dat reeds verplicht was.

Onder gebouweenheid wordt een wooneenheid (in dit geval een appartement) of een handelszaak verstaan.
Heeft een gebouw dus minstens 1 handelszaak en 1 appartement; of minstens 2 appartementen, dan heeft dit gebouw vanaf 2022 verplicht een EPC GD nodig.

Belangrijke opmerking!

Net als het orginele EPC voor woningen en het nieuwere EPC KNR voor handelszaken (horeca, kantoren,...) is dit EPC GD 10 jaar geldig.

Het grote verschil is echter dat - waar het EPC en EPC KNR slechts verplicht waren op het moment van verhuur of verkoop - dit EPC GD los staat van verhuur of verkoop. Het EPC GD is dus verplicht voor élk gebouw in Vlaanderen vanaf 2022, ongeacht of u nu van plan bent om dit verhuren/verkopen of niet.

Wat wordt concreet bedoeld met de gemeenschappelijke delen van een gebouw?

Tot de gemeenschappelijke delen van een gebouw rekenen we in eerste instantie de 'gebouwschil'. Dit zijn alle onderdelen van het gebouw die contact hebben met de buitenlucht. Concreet gaat het dus om het dak, de buitengevels en de vloer. Hieronder vallen ook alle ramen en buitendeuren. Daarnaast wordt ook de verlichting van de gemeenschappelijke (circulatie)ruimtes in rekening gebracht. We denken hierbij aan de inkomhal, een gang of een andere gedeelde ruimte.
Indien er tenslotte een collectieve verwarmingsinstallatie en/of installatie voor zonne-energie aanwezig is, zal ook deze opgenomen worden in het EPC GD.

Wat is het nut van een EPC voor Gemeenschappelijke Delen?

Meer dan dertig procent van de gezinnen in Vlaanderen woont in een appartementsgebouw. Zeer veel van deze gebouwen zijn niet aangepast aan de huidige vereisten qua energieverbruik. We kunnen als Vlamingen onze milieu-impact (en energiefactuur!) dus grondig beïnvloeden als we deze gebouwen renoveren.

Door het feit dat de meeste appartementsgebouwen meerdere eigenaars hebben en de werken meestal grootschalig en/of complex zijn, is het niet altijd duidelijk hoe men dit het best aanpakt. Het is immers niet gemakkelijk om te moeten beslissen of men eerst het dak moet aanpakken, de ramen vernieuwen of de gevels moet isoleren, en al zeker niet als men met meerdere eigenaars moet overeenkomen.

Het EPC GD wil een hulpmiddel zijn om de eigenaars of VME duidelijkheid te brengen in de energieprestatie van een gebouw en aan te tonen welke stappen (eventueel) gezet moeten worden om het gebouw energiezuiniger te maken.

Hoe ziet het EPC GD eruit?

Je kunt onderaan deze pagina een voorbeeldexemplaat downloaden.

Prijzen

Hieronder onze indicatieve prijzentabel (alle prijzen inclusief BTW).

De exacte prijs is afhankelijk van bouwjaar, geometrie en complexiteit van het gebouw.

Vraag vrijblijvend een offerte aan en dan geven wij met plezier een gerichte prijs door.

Maximaal 10 eenheden

€ 400

Meer dan 10 eenheden

€ 40 per eenheid

BijlageGrootte
PDF-pictogram voorbeeld_epc_gd.pdf6.34 MB

Hoe kunnen wij u helpen?

Contacteer ons